Slaapoefentherapie

Heb je moeite met inslapen, doorslapen, wordt je te vroeg wakker of combinaties hiervan? Heb je slaapritmeproblemen, kun je moeilijk naar bed gaan of heb je behoefte aan lang uitslapen? Slaap je te vaak, te lang of te kort? Heb je last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel, piekeren, dan kun je baat hebben bij slaapoefentherapie.

Slaapproblemen

Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is, slecht slaapt of slaap te kort komt heb je hier last van in je dagelijks functioneren. De dag beïnvloedt de nacht en een slechte nacht heeft invloed op de dag.  Daarnaast beïnvloeden gevoel, denken, handelen en omgeving de nachtrust. Een slaapprobleem is een 24 uurs probleem.

Chronische slapeloosheid heeft gevolgen voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat slapeloosheid leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type II, overgewicht, alzheimer, borstkanker, chronische pijn, angst, depressie en (verkeers)ongevallen.

Wat zijn slaapproblemen

  • moeite met in slaap vallen
  • moeite met door slapen
  • te vroeg wakker worden

Wat zijn slaapstoornissen:

  • Slaapapneu (ademstops in de nacht)
  • Restless Legs (rusteloze benen)
  • Parasomnieën (slaapwandelen, praten/gillen, nachtelijke angst…)

De slaapstoornissen worden meestal vastgesteld door een neuroloog, somnoloog (slaapdeskundig arts), longarts of een KNO-arts.

Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie richt zich met name op de slaapproblemen. Slaapproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben en daarom gaat de slaaptherapeut samen met jou op zoek naar oorzaken op biologisch, psychologisch en sociaal vlak. Daarnaast kan er sprake zijn van kwetsbaarheidsfactoren en/of in standhoudende factoren.

Tijdens de intake vindt er een uitgebreid vraaggesprek plaats waarbij we gebruik maken van vragenlijsten zodat de slaaptherapeut een goed beeld krijgt van de slaapproblemen, de invloed van de slaapproblemen op het dagelijks leven en de invloed van jouw dagelijks leven op de slaapproblemen ( 24 uurs aanpak).

De slaaptherapeut legt uit wat de belangrijkste bevindingen zijn en stelt vervolgens een behandelplan op.

De behandeling bestaat oa uit:

  • Ademhalings- ontspanningsoefeningen
  • Informatie over: gezond slaapgedrag en slaap hygiëne adviezen
  • grenzen leren stellen en timemanagement
  • cognitieve gedragstherapie om weer positief of neutraal te leren denken en handelen

Wanneer slaapoefentherapie

Herkent je je in bovenstaande klachten en problemen dan wordt het tijd voor actie en neem contact op om te informeren wat wij voor jou kunnen doen!

 

Goed slapen kun je leren met een oplossings- en doelgerichte aanpak.

Slaapoefentherapie_logo